El dissabte 21 de maig de 1932, a les 23 h, Ràdio Associació-EAJ15 inicia una nova experiència: les emissions fototelegràfiques, emetre fotografies per la ràdio. Aquest fet constituïa una autèntica revolució tècnica que establia les bases d’altres possibilitats com el fax o la televisió.
Aquell dissabte de 1932 Ràdio Associació iniciava la retransmissió setmanal de dues fotografies a través d’un aparell emissor del sistema del sabadellenc Pau Abad. La qualitat i nitidesa de la imatge superava els resultats obtinguts per qualsevol dels sistemes estrangers. La durada de les emissions era de 15 minuts. A partir del 3 de juliol, les emissions es van passar als diumenges.
Moltes de les fotografies que Pau Abad transmetia des de l’aparell instal·lat a Ràdio Associació eren reproduccions de les que apareixien a la primera plana de La Vanguardia. La divulgació de l’invent es va fer durant la II Exposició Nacional de Ràdio, celebrada a la Fira de Barcelona del 22 d’octubre al 6 de novembre de 1932.
Pau Abad, tècnic autodidacta, investigava aquest sistema des de 1922, i va aconseguir els primers resultats el 26 de novembre de 1930, en obtenir la patent per dos aparells: un d’emissor –en què una cèl·lula fotoelèctrica llegia la imatge a transmetre i la transformava en impulsos elèctrics que viatjaven a través de les ones de ràdio- i un de receptor –que restituïa la imatge original-. Amb aquest sistema desapareixia el cable telefònic, present en les proves que s’estaven fent a Europa. Desprès de la patent, Abad va passar a integrar-se en el grup d’investigadors de Ràdio Associació de Catalunya.
Les imatges mostren l’aparell emissor, el receptor, una imatge emesa del president Macià i l’anunci de les transmissions a la revista “Catalunya Ràdio”.