Premis Ràdio Associació 2019

Crides a la llibertat i a l’honestedat en el periodisme durant la gala dels 19ns Premis Ràdio Associació

Aquest dijous 25 d’abril s’ha celebrat a l’Auditori ONCE la Gala dels 19ns Premis Ràdio Associació amb un record especial per als presos polítics i amb una valoració de programes que responen a la realitat social del país. Conduïda per Pep Plaza, la festa de la ràdio en català ha estat un homenatge a l’exigència en el periodisme perquè com ha dit Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, “us necessitem lliures per ser-ho nosaltres”.

Un any més, la festa de la ràdio en català que organitza cada any Ràdio Associació de Catalunya ha fet una exhibició, mitjançant programes de ràdio, de la realitat de la societat catalana. I entre aquesta realitat, la dels presos polítics, personalitzada en la figura de Jordi Cuixart que ha fet arribar una carta en què proclama la seva estima per la ràdio i la seva relació amb aquest mitjà que va començar a Ràdio Santa Perpètua.

Cronològicament, la trobada ha començat amb la benvinguda a càrrec de Jordi Margarit, president de Ràdio Associació, que ha iniciat el seu parlament amb l’àudio de la cançó “Grandola Vila Morena” tot recordant el simbolisme d’aquesta revolta en un 25 d’abril de fa 45 anys a Portugal i que donava pas a la “Revolució dels Clavells”.

En el seu parlament, Margarit ha volgut donar suport als director de Catalunya Ràdio i de TV3 davant els atacs i pressions viscudes com a professionals. El president de Ràdio Associació també ha fet una valoració sobre el que anomena Star System del País i la importància de l’honestedat en el periodisme (VÍDEO AMB LA BENVINGUDA).

Enmig del parlament, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural ha lliurat la Menció Especial del jurat d’enguany al programa “Nadal a la Presó”, dedicat als presos polítics i les seves famílies. Elaborat de manera voluntària i personal per professionals de diferents emissores i difós per les xarxes i per més de 30 ràdios locals, s’ha fet palès que fer ràdio a casa nostra és, abans de res, una tasca vocacional de compromís social i manifestament solidària.

Quan Jordi Margarit ha donat pas al conductor de la gala, ha començat el show i una munió de personatges han començat a aparèixer a l’escenari, ordenats per un excepcional Pep Plaza. (VÍDEO)

Per ordre de lliurament dels premis, la gala ha començat amb les Mencions d’Honor. El president del jurat dels 19ns Premis Ràdio Associació, Carles Solà, ha fet el lliurament d’aquests reconeixements tot començant per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), recollit pel seu director Marc Colomé, en el seu 20è aniversari per haver-se convertit en referència informativa del territori catalanoparlant. Tot seguit, el periodista Pepe Nieves Lavid, recull el reconeixement per la seva trajectòria professional i la direcció en l’emissió durant 37 anys del programa “La Claqueta”, ara a Ràdio Marca. A continuació,les estudiants de comunicació audiovisual Paula Mestre Rodrigo i Marta Pla Botella, recollien la menció per reivindicar l’ús de la llengua pròpia en un vídeo esplèndid, titulat “Estima-la”, que es va convertir en viral (Podeu veure el vídeo aquí). I finalment, Jaume Serra Saguer, director de la SER a Catalunya recull la Menció d’Honor per haver contribuït a la posada en marxa d’una nova cadena en català i retornat els Premis Ondas a la ciutat que els hi dóna sentit. (VÍDEO MENCIONS D’HONOR).

Joan Manuel Tresserras, membre del jurat , ha lliurat el GUARDÓ “1924” a Lídia Heredia i Soler, periodista de Televisió de Catalunya, TV3, per mantenir la professionalitat i el rigor en uns moments d’especial intensitat informativa. (VÍDEO GUARDÓ 1924)

En l’apartat local, Ignasi Genovès, Director General de Mitjans Audiovisuals, ha estat l’encarregat de donar els guardons. El Premi al Millor Programa de Ràdio Local ha estat per a“Connexió Local”, recollit per Magda Cortés, un programa d’IB3 Ràdio, de Palma, que aposta decididament per fer d’altaveu dels millors reportatges de les emissores locals de les illes tot potenciant el seu coneixement, la varietat temàtica i els diferents punts de vista territorials. En aquest apartat ha hagut dues Mencions de Qualitat: “El Far”, de Ràdio Arenys, Ràdio l’Escala, Canal Blau, La Cala Ràdio i Delta Ràdio; i “Llegir per sentir”, de Ràdio Vilafranca. (VÍDEO APARTAT MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO LOCAL).
Tot seguit, Jordi Del Río, Director General de Difusió, ha lliurat el Premi al Millor Programa de Ràdio a Òscar Fernández, Empar Moliner i Carlos Baraibar pel “Catalunya Migdia, de Catalunya Ràdio, per combinar els diferents gèneres periodístics, lliurant un producte informatiu i divulgatiu de referència i gran seguiment. Dues Mencions de Qualitat han estat per “Xirinacs Avui” de Ràdio Estel i “De tot color” d’IB3 Ràdio. (VÍDEO APARTAT MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO)
A continuació, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha atorgat el Premi Ràdio Associació a la Inclusió a Assa Macalou, Daura Mangara i Isa Tunkara per “M.A.S. enllà”, de Ràdio Banyoles, de Banyoles, realitzat pels nois del Moviment Afrobanyolí Social, per treballar des d’una mirada jove per la convivència entre cultures i ajudar a la inclusió dels nouvinguts. Les Mencions de Qualitat han estat per “Exilis” de Ràdio Arrels i per Alpicat Ràdio. (VÍDEO APARTAT PREMI A LA INCLUSIÓ)
En la categoria d’Innovació, Antoni Molons, Secretari de Comunicació del Govern, ha lliurat el Premi a la Innovació a Saül Gordillo, Dolors Martínez i Sergi Cutillas per “Tor, tretze cases i tres morts”, de Catalunya Ràdio, una proposta innovadora de sèrie radiofònica de no-ficció presentada inicialment en format podcast, amb una acuradíssima dramatització basada en el llibre de Carles Porta que descriu els fets reals. Les Mencions de Qualitat han estat per “Una habitació pròpia”, d’Àpunt Ràdio, i pels Podcast del projecte Coco, de l’Associació Cultural Districte Apatxe de Badalona. (VÍDEO APARTAT PREMI A LA INNOVACIÓ)

En l’apartat a l’Excel·lència, Miquel Gamisans, Secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, ha lliurat el guardó al periodista Jordi Basté i Duran, pel seu lideratge continuat a RAC1, i per haver esdevingut el focus informatiu en moments com l’entrevista en àudio a Oriol Junqueras o per escrit a Sandro Rosell des de la presó. (VÍDEO A L’EXCEL·LÈNCIA)

Per finalitzar, el president del Parlament, Roger Torrent, ha donat el Premi al Millor Professional al periodista Albert Om i Ferrer, per la seva trajectòria i per haver trobat a RAC1 una nova manera d’enfocar experiències de vida posant la dignitat dels protagonistes per sobre la banalització. I tot això, renovant temàticament una franja horària de ràdio. (VÍDEO AL MILLOR PROFESSIONAL)

En el parlament de cloenda, Roger Torrent –que ha defensat i recolzat els professionals de la ràdio pública- ha encoratjat els periodistes a ajudar la societat a contextualitzar la realitat i ha dit als mitjans que “us necessitem lliures per ser-ho nosaltres”. (VÍDEO CLOENDA PRESIDENT DEL PARLAMENT)

L’acte ha finalitzat amb la foto de família de tots els guardonats.

Podeu veure totes les intervencions al Canal de Ràdio Associació a YouTube.