Premis Ràdio Associació 2024

Una gran gala de la ràdio en català celebra el centenari i els 24ns Premis Ràdio Associació

Amb l’assistència d’algunes de les principals veus de la ràdio en català, el Palau de la Música ha acollit aquest dilluns 26 de febrer la Gala del Centenari i dels 24ns Premis Ràdio Associació. Dirigida per Jordi Basté, la trobada ha estat un espectacle extraordinari que ha combinat escenes teatrals de progressió històrica amb la participació de les principals veus de la ràdio en català. La gala ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra.

De forma cronològica, previ a la gala, els assistents visionen el vídeo d’homenatge als pioners de la radiodifusió. És el moment de recordar els qui van fer possible la primera emissora de l’Estat, EAJ1-Ràdio Barcelona, EAJ15-Ràdio Associació, la més moderna de l’època, Ràdio Girona, Ràdio Lleida i en col·laboració amb Ràdio Tarragona.

Comença la gala amb la primera escena teatral que situa l’espectador a l’any 1924, tot descobrint un aparell de ràdio de la mà dels actors Clara de Ramon i Marc Rius.

En acabar, apareix Jordi Basté, el conductor d’aquesta gala del centenari: el líder de la ràdio presentant la festa d’homenatge a la ràdio líder, que reuneix les principals veus de la ràdio en català. Ell serà el fil conductor que unirà algunes dades històriques fonamentals, records emocionals dels programes i reptes de futur.

Com en altres ocasions, els primers reconeixements són per a les Mencions d’Honor:

  • CARLES PÉREZ per la seva trajectòria com a locutor i guionista en diversos espais de Catalunya Ràdio, que va ser cap de programes durant la recuperació en democràcia de Ràdio Associació ara fa 40 anys. Lliura el premi JORDI HURTADO.
  • JOSEP GENESCÀ, fundador i director de Ràdio Puig-reig que des de 1991 ha impulsat el debat i la divulgació de la radiodifusió a través de l’organització de la jornada anual “Fòrum 10 Comunicació”. Lliura el premi GEMMA NIERGA.
  • CARLES GODÓ, responsable del Sistema Informàtic d’àudio i veu institucional de RAC1 per la seva activitat en aquesta emissora i en d’altres, i pel divers i complet conjunt de funcions que hi ha desenvolupat.  Lliura el premi CARLES CUNÍ.

El guardó del PREMI RÀDIO LOCAL ha estat enguany per “El Dominical”, de Ràdio Arenys, com a exemple de perseverància i seguiment de l’actualitat, ja que és un dels programés més longeus de les emissores municipals, que parteix del primer espai radiofònic que va tenir Ràdio Arenys l’any 1979. TONI CLAPÉS  i MARTA ROMAGOSA lliuren el premi.

El repartiment de premis s’atura un moment per donar pas a la segona escena teatral, que es situa l’any 1936 amb Rosalia Rovira com a protagonista de la trama.

Seguim amb els premis, en aquest cas a la  LA INCLUSIÓ que és per “D’on ets tu?”, de Ràdio 4, que dóna veu i presenta la vida quotidiana, dificultats, avantatges i curiositats de joves catalans d’origen divers d’una manera distesa i completa. JORDI BELTRAN, ELISENDA CAROD I ERNEST CODINA lliuren el premi.

Hora dels parlament. JORDI MARGARIT, president de Ràdio Associació, destaca que gràcies a un exercici de memòria històrica, a un treball exhaustiu i el testimoni fidel dels familiars dels pioners, ara comprenem la manipulació que n’havia fet la dictadura i els interessos econòmics que se’n van aprofitar.

Tot seguit, el PREMI A LA INNOVACIÓ per “La ronda perversa”, de Radiofònics, un podcast dirigit per David Balaguer que planteja un joc lingüístic a través del qual es van coneixent aspectes de la personalitat dels personatges populars convidats. JUDITH MARTÍN, MARCEL·LÍ VIRGILI (JAUME NOLLA) i SÍLVIA TARRAGONA lliuren el premi.

La tercera escena teatral se centra en la guerra civil i el franquisme i el paper de la ràdio en tots aquests esdeveniments.

I aquí arriba un especial MOMENT MÀGIC. La SUU ens canta per primera vegada la versió en català de “La Ràdio” de Dyango acompanyada només pel piano. Espectacular!!!!

El PREMI AL MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO és ex-aequo pels programes esportius  “Tot Costa” de Catalunya Ràdio, i les “Transmissions esportives de RAC1”, per la seva aposta decidida en la generació de llenguatge esportiu en català, adaptació a l’actualitat de nous formats, i complir una de les primeres funcions que va tenir la ràdio al nostre país: compartir la passió per l’esport amb l’oient. Lliuren el premi NEUS BONET, XAVI BUNDÓ I ROSA BADIA.

La quarta escena teatral escenifica el boom de les freqüències de ràdio i de programes en català en democràcia, tot fent un joc lingüístic amb la incorporació de noms de programes en el diàleg.

I va arribant al final de la gala. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, recorda la importància d’aquests 100 anys de ràdio i destaca el lideratge de la ràdio en català.

El seu parlament dóna pas a un RECONEIXEMENT COL·LECTIU. Tal i com va demanar el jurat, es fa un reconeixement públic als professionals i voluntaris (locutors, tècnics, guionistes, productors, editors, lingüistes, arxivers, personal administratiu …) de les emissores públiques i privades, locals i nacionals. Tots ells han portat fins el lideratge la ràdio feta en català compartint un mapa radiofònic únic al món per les seves característiques particulars i singulars. El premi es personalitza en Ràdio Barcelona, Ràdio4, Catalunya Ràdio, RAC1, La Xarxa i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals. Els recullen PERE BUHIGAS, JORDI BORDA, XAVI PÉREZ, MARC MELILLAS i GEMMA PERIS. Els lliuren JORDI MARGARIT, MÒNICA TERRIBAS, JOSEP CUNÍ  ANTONI BASSAS i PERE ARAGONÈS.

A més dels lliuradors, també assisteixen altres professionals com  Christian Garcia,  Santi Carreras, Glòria Serra,  Ramon Pellicer, Cristina Puig, Manel Fuentes, Anna Punsí, Luis del Olmo, Lluís Canut…

La FOTO DE GRUP final és una imatge històrica. Les principals veus de la ràdio en català… bé, una part de les veus, perquè la xarxa de ràdios en català és excepcional, un cas únic al món. Celebrem el centenari de la ràdio en un dels millors moments de la ràdio en català, líder absoluta.

A la sortida, els assistents van rebre un exemplar del llibre Tu calla, Silencis i oblits. Memòries de Josefina Rifà i la Radiodifusió a Catalunya, editat per Comanegra i que recull episodis viscuts per la filla d’un dels pioners principals de la ràdio, Eduard Rifà.

Podeu tornar a veure la gala en aquest enllaç (cal registre registre gratuït).

 https://laxarxames.cat/player/3616292