X

Premis Ràdio Associació 2015

Pep Plaza i els guardonats converteixen la gala dels 15ns Premis Ràdio Associació en un show d’homenatge als professionals de la ràdio

Amb una reproducció gegant del micro d’EAJ15 a l’escenari, la gala dels 15ns premis Ràdio Associació, que es va celebrar el 30 d’abril a l’auditori ONCE, va fer desfilar pràcticament tots els personatges populars de la ràdio gràcies a les imitacions del conductor de l’acte, Pep Plaza.  La trobada, presidida pel conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, va ajuntar nous talents amb professionals consagrats i va demostrar que a la ràdio encara hi ha lloc per a la innovació i la imaginació.

La gala dels 15ns Premis Ràdio Associació es va iniciar amb la benvinguda a càrrec del president de l’entitat, Jordi Margarit, que partint del nou logotip i del lema que li dóna suport, “Referència i compromís”, va exposar els principals puntals ideològics de la cooperativa Ràdio Associació de Catalunya com a referència històrica del món de la ràdio. Així mateix, va explicar el compromís de treballar en favor dels professionals i de la ràdio en català tot fent ús, entre d’altres, de les noves oportunitats comunicatives com són la nova web i les xarxes socials facebook, twitter i youtube.

La vetllada va ser conduïda per un espectacular Pep Plaza que al llarg de la nit va fer aparèixer pràcticament tots els personatges populars del món de la ràdio. Els primers reconeixements van ser per als guardonats amb les Mencions d’Honor. Francesc Serentill, president de l’Associació Catalana de Radiodifusió (ACR), va recollir la Menció d’Honor  per la campanya “Radioeficàcia” de reivindicació de la ràdio com a mitjà totalment vigent en l’àmbit de la projecció comercial i publicitària. Jordi Beltran, va recollir la seva per la trajectòria professional desenvolupada amb creativitat i imaginació i que ha sabut combinar amb l’àmbit de la docència. Santi Carreras per la seva dedicació en el camp de la radiodifusió que es va iniciar des de molt jove i que li ha permès que partint d’una reconeguda especialització del món de l’esport, adquirís un gran coneixement del mitjà en general. Finalment, Gemma Nierga va recollir la seva Menció d’Honor per haver desenvolupat la seva experiència professional des de diversos mitjans catalans i estatals amb una anàlisi de l’actualitat rigorosa i professional, aportant a més, l’òptica catalana als diferents aspectes de la informació social i política.

En l’apartat audiovisual, Josep Capella, de Televisió de Catalunya, recollia el “Guardó 1924”, que enguany estrenava forma ja que la figura s’ha remodelat i ara consisteix en una reproducció exacta d’una làmpada d’emissió de la ràdio dels anys 30. Capella va rebre el reconeixement per haver establert i consolidat de forma solvent i clara, una manera d’explicar la informació generada des de la capital de l’Estat, que repercuteix en la vida social i política del país.
Les ràdios locals van estar presents amb un alt grau de qualitat i d’imaginació. El Premi al Millor Programa de Ràdio Local va ser recollit per part de l’equip d’El Pis d’Estudiants, de 7DERÀDIO, que partint de la idea d’un grup d’amics que es reuneixen, presenta un resum de l’actualitat setmanal a través de les diverses seccions d’informació, entreteniment i humor des de la perspectiva i els interessos d’un grup de joves. Van recollir Mencions de Qualitat Circ Petit, de Ràdio Sant Quirze, de Sant Quirze del Vallès, per presentar d’una manera creativa un espai d’entreteniment per als infants ambientat en el màgic univers del circ i els seus personatges; i Espiadimonis 2.0, de Ràdio Arenys, d’Arenys de Mar, per una proposta sorprenent que permet realitzar una ruta cultural teatralitzada amb la combinació de passejades pel carrer i el seguiment de les indicacions a través dels auriculars i la ràdio.

El Premi a la Innovació de l’edició d’enguany va ser recollit pels responsables de El Mural, d’Escola Valenciana, que combina l’emissió en ràdios locals i internet, tot convertint el buit deixat per la desaparició de la ràdio pública valenciana en una oportunitat innovadora de presentar la realitat social i cultural del País Valencià. Van recollir una Menció de Qualitat InstiNews, de Ràdio Taradell, de Taradelll, realitzat pels alumnes de 3r d’ESO que fomenta la millora de l’expressió oral dels escolars i aposta pel coneixement de les llengües amb l’elaboració d’un magazin totalment en anglès; i Univers Moto GP, de Catalunya Ràdio, per traslladar als oients l’emoció de la Moto GP d’una manera dinàmica, amb intensitat, passió i rigor, presentant tots els aspectes informatius del gran espectacle del motociclisme.

El Premi al Millor Programa de Ràdio va ser recollit per l’equip d’El món a RAC1 de Jordi Basté, de Rac1, per haver trencat tots els sostres coneguts d’audiència de la ràdio matinal al país, amb un estil personal que combina rigor, diversitat i empatia amb l’audiència. Menció de Qualitat pels programes Què vols Ser?, de SER-Catalunya, per aportar una visió optimista de la vida, tot proposant solucions i actituds positives davant situacions diverses amb la intenció de millorar el benestar personal; i Font de Misteris, d’IB3 Ràdio, de Palma, especialment per la part del programa destinada a la divulgació de les tradicions i llegendes i, per tant, la recuperació del patrimoni cultural de les Illes.

I per últim, un dels premis més esperats, el del Millor Professional. Va ser recollit per Jaume Nolla, acompanyat de Toni Clapés. Durant el parlament d’agraïment, també hi va intervenir Marcel.lí Virgili, reclamant la seva part del premi. Justament, el jurat –presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit- va decidir atorgar el reconeixement al millor professional a Jaume Nolla per la seva gran professionalitat, coneixement del mitjà ràdio i treball de documentació i estudi del tarannà català. Fruït d’aquesta rigorositat, ha consolidat el personatge de Marcel·lí Virgili, que dóna la rèplica, subratlla i acompanya en la presentació d’un programa d’èxit, que combina l’entreteniment amb l’actualitat.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va cloure l’acte.