Premis Ràdio Associació 2023

La gala dels 23ns Premis Ràdio Associació mostra la fortalesa i diversitat de la llengua en el mitjà ràdio

Jair Dominguez, Neus Rossel i en Peyu han estat els flamants presentadors de la gala dels 23ns Premis Ràdio Associació que s’ha celebrat aquest dijous 20 d’abril a l’Auditori de l’ONCE.  La reivindicació de la llengua pròpia als mitjans i la diversidad han centrat els parlaments dels participants. La festa ha estat presidida per Alba Vergés, presidenta en funcions del Parlament de Catalunya i la cloenda ha anat a càrrec d’Enric Marin, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.   

La gala comença amb la benvinguda  a càrrec de Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya, (VÍDEO) amb un recordatori pels dos membres del Consell Rector de l’entitat desapareguts l’any passat: Jordi Maluquer i Pepa Palau. Tot seguit, Margarit parla del valor de l’àudio davant el sometiment a les pantalles de la societat actual, ha recordat el projecte visionari dels que ara fa quasi 100 anys van ser pioners de la ràdio, com Eduard Rifà, i va anunciar que els 24ns Premis Ràdio Associació estaran lligats a aquest centenari i que caldrà estar atents al calendari perquè se celebrarà a principis d’any. A continuació, ha donat pas als presentadors: Jair Dominguez, Neus Rossel i en Peyu. (VÍDEO)

Per ordre de lliurament de premis, la gala comença com sempre amb les Mencions d’Honor , lliurades per Carles Solà, president del jurat (VÍDEO): 

  • Eduard Boet i Domènech per la seva trajectòria com a periodista en diverses emissores de ràdio i televisió catalanes que ha anat des de l’àmbit de la informació esportiva al general amb professionalitat i rigor.
  • Rafael Turia per la seva trajectòriacom a cantant, actor, doblador, imitador i locutorde ràdio i de televisió, amb menció especial al programa “Trotadiscos” que feia amb Constantino Romero i Àngel Casas.
  • Magda Llurba Martínez, per la seva trajectòria com a periodista a Catalunya Ràdio, una de les veus i realitzadores que ha estat des del principi del projecte de l’emissora pública, reconeguda per programes com “Gran Angular”. La periodista declina estar present a la gala.
  • Joan Lluís Garcia Del Moral Torres, periodista i cap d’esports de RAC1, per la seva vocació i esforç de recuperació a l’hora de retornar a la ràdio desprès d’un important entrebanc de salut.

A continuació, Neus Bonet, vicepresidenta de Ràdio Associació de Catalunya, lliura el GUARDÓ “1924” a “Jasmine & Jambo”, una sèrie de dibuixos animats emesa per l’S3 d’inspiració i gran didàctica musical, amb coproducció de Televisió de Catalunya-TV3 i participació d’IB3, i amb les veus de Tomeu Penya i Anna Moliner i la música de Marc Parrot. (VÍDEO)

Assumpció Maresma, membre del jurat,  lliura el Premi al Millor Programa de Ràdio Local a Com ho veus?, de Ràdio Igualada, un programa que potencia el coneixement dels espais de la ciutat a l’oient amb especial cura de la descripció per via de la conducció del seu director que és invident, David Panadés. També lliura la Menció de Qualitat que ha estat per a Coblejant, de Ràdio Calella Televisió.  (VÍDEO)

Joan M. Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, dóna els guardons de l’apartat a la Inclusió. El premi ha estat per Sí, i què? de Ràdio Palafrugell, de Palafrugell, un programa que parla del dia a dia de persones amb diversitat funcional i en risc d’exclusió social, encarant de manera desacomplexada i tanmateix seriosa temàtiques com el sexe o la manera de superar els entrebancs del dia a dia. També atorga la Menció de Qualitat a Entre Avui i demà. Cròniques des d’Etiòpia, d’IB3 Ràdio, de Palma. (VÍDEO)

En la categoria d’Innovació Víctor Endrino, vocal del Consell Rector de Ràdio Associació, atorga el premi a la Plataforma audiovisual La Xarxa +, de la Xarxa Audiovisual Local, una plataforma de continguts en català gratuïta que posiciona l’audiovisual local en l’ecosistema digital d’acord amb els nous hàbits de consum, amb una oferta que permet accedir a la programació en directe de més de 30 canals locals i a continguts temàtics diversos. També la Menció de Qualitat L’informatiu Viral, de l’Associació Escola de Ràdio i Periodisme Digital de l’Empordà, de Pals. (VÍDEO)

En la categoria de Millor Programa de Ràdio, Francesc Canosa, membre del Consell Rector de Ràdio Associacióatorga el premi a Podríem fer-ho millor, d’À Punt Mèdia, de València, un “desastre” de magazine que partint de la informació més destacada de la setmana deriva cap a l’entreteniment i l’humor amb un destacat grup de col·laboradors que alimenten el bon ambient del programa. Canosa també ha donat una Menció particular al programa La Sotana.   (VÍDEO)

A continuació, Joan Manuel Tresserras, membre del jurat, lliura el reconeixement a l’Excel·lència als 35 anys d’“El Suplement” , de Catalunya Ràdio, un espai consolidat d’entreteniment i informació del cap de setmana que ha estat conduït per Xavier Solà, Núria Ferré, Tatiana Sisquella, Sílvia Cóppulo, Ricard Ustrell i, des de l’estiu del 2018, per Roger Escapa.  (VÍDEO)

Finalment, Enric Marin, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB atorga el Premi al Millor Professional a Toni Clapés i Casals, director dels programes Versió (Versió Original Catalunya Ràdio i Versió RAC1 ). Des dels seus inicis ara fa 25 anys, ha liderat les tardes radiofòniques del país. Ha sabut construir un univers particular i coral, on el talent, la informació i l’entreteniment d’un equip molt potent han esdevingut referents de la vida diària dels oients. (VÍDEO)

El degà Enric Marin tanca l’acte fent una crida a plantejar accions en defensa de la llengua, accions importants com es van fer ara fa 40 anys, per actualitzar els mecanismes de protecció i enfortiment a nivell d’ús i de difusió. (VÍDEO)

A més de la presidenta del Parlament de Catalunya en funcions, a la gala també han assistit Joan Ignasi Elena, conseller d’interior, Oriol Duran, secretari de difusió i mitjans, Francesc Xavier Vila Moreno, secretari de Política Lingüística, Eva Pomares, directora general de Difusió, els consellers del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Laura Pinyol, Enric Casas i Miquel Miralles i Rosa Romà, presidenta de la CCMA.

La gala ha acabat amb la foto de família i s’ha emès en directe per streaming pel canal de Youtube de Ràdio Associació, i la plataforma la Xarxa+.