Europa reforça la plataforma per a la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes

El passat 30 de juny la UER (Unió Europea de Radiodifusió) va signar un acord amb el Consell d’Europa per afegir-se a la plataforma que fa el seguiment de possibles casos de violacions de llibertat en mitjans de comunicació europeus i promoure així la protecció del periodisme i dels seus professionals.

D’aquesta manera, es vol reconèixer el paper indiscutible dels mitjans públics com a element essencial en les democràcies modernes. Per als responsables europeus, els mitjans públics –que són els que formen part de la UER- han de garantir la seva independència. Els socis podran fer arribar a la plataforma de protecció del periodisme alertes de casos d’amenaces contra la llibertat de premsa. Un cop l’alerta es publica a la plataforma, aquesta es reenvia a les autoritats del país corresponent i de l’àmbit europeu que correspongui, que inicien la investigació. Finalment, es publiquen a la plataforma les respostes dels estats i de les institucions consultades.

Els socis de la plataforma, que es va crear fa dos anys, són l’Associació de Periodistes Europeus, el Comitè de Protecció de Periodistes, la Federació Europea de Periodistes, Index on Censorship, la Federació Internacional de Periodistes, Reporters sense Fronteres, l’Institut Internacional de Premsa, l’Institut Internacional per a la seguretat de Premsa i Rory Peck Trust.

ACCÉS A LA PLATAFORMA