L’espectacular aposta de les emissores per acompanyar i informar els oients durant la pandèmia destaca entre els guanyadors dels 21ns Premis Ràdio Associació

Entre els guardonats hi ha Marc Giró, de RAC1,“El Búnquer” de Catalunya Ràdio, “El Mur. Els llocs de la Memòria” d’À Punt Ràdio, “Palau Notícies” de Ràdio Palau,“Tothom” de Tarragona Ràdio,  i el  treball d’investigació “Barçagate”.

També ha estat distingit el programa “Crims” de TV3 amb el “Guardó 1924” i han rebut Mencions d’Honor Josep M. Pallardó, Conxita Casanovas, Jaume Serra, i la campanya recaptatòria de l’especial “Versió Clínic”, de Versió RAC1.

Els guanyadors dels 21ns Premis Ràdio Associació són una mostra excel·lent de la ràdio que ha apostat per tirar endavant i estar al costat de l’oient tot i les dificultats que representava treballar en pandèmia. Marc Giró, de RAC1, “El Búnquer” de Catalunya Ràdio, “El Mur. Els llocs de la Memòria” d’À Punt Ràdio, “Palau Notícies” de Ràdio Palau,“Tothom” de Tarragona Ràdio, i el treball d’investigació “Barçagate” són alguns dels guardons més destacats d’una edició que quedarà en la memòria de tots per les experiències viscudes.

ACTA DEL JURAT DELS 21ns PREMIS RÀDIO ASSOCIACIÓ 

ÀUDIO RODA DE PREMSA

RODALa Covid ha marcat la vida ciutadana des de fa més d’un any i les emissores de ràdio de proximitat o generals han fet un sobreesforç extraordinari per acostar-se a l’oient en els moments més durs, acompanyant-lo amb la informació i, a la vegada, intentant distreure’l del neguit de la situació. Les candidatures rebudes a la 21a convocatòria dels Premis Ràdio Associació són una mostra espectacular de com les emissores han sabut trobar fórmules diverses per acompanyar col·lectius de gent gran, infants, adolescents, persones amb discapacitats físiques o mentals, i públic en general.

Amb aquesta premisa, el jurat ha decidit atorgar el Premi al Millor Professional a Marc Giró, de RAC1, per haver retornat a la primera línia de la ràdio amb una exhibició de personalitat que trenca escaletes i amb un estil poc ortodox però que atrapa l’oient amb la creació d’un univers de col·laboradors de molta qualitat als quals fa quadrar com un mosaic perfecte.

En l’apartat a l’Excel·lència, el reconeixement ha estat pel treball d’investigació dels periodistes Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero conegut com a “Barçagate” del programa “Què t’hi jugues!” de Cadena SER-Catalunya emès el 17 de febrer de 2020.

En la categoria de Millor Programa de Ràdio, el premi és per “El Búnquer”, de Catalunya Ràdio, un programa multimèdia que valent-se de l’humor, la ironia i el sarcasme reflexiona sobre fets diversos, tot aprofitant la clandestinitat del local on es realitza i les ments irreductibles d’en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell. El jurat ha atorgat Mencions de Qualitat a “Obert per vacances” d’EMUN FM Ràdio,Cugat Mèdia, Mataró Ràdio, Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Ciutat de Tarragona, Ràdio L’Escala i La Xarxa; i a “La ruta d’Orfeu”, d’IB3 Ràdio.

En la categoria d’Innovació, s’atorga el premi a “#ElMur, Els llocs de la memòria”, de la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Ràdio, un projecte transmèdia contra l’oblit a la Comunitat Valenciana que recupera la memòria democràtica d’aquells herois, víctimes,i indrets que van desaparèixer de la història escrita durant la part més negra del segle XX. Mencions de Qualitat a: “Equip de Guàrdia. Especial Covid d’IB3 i “Catalunya any 0. Escoltar el virus”, un podcast de la revista digital La Mira.

En l’apartat del Premi Ràdio Associació a la Inclusió, el premi ha estat per “Tothom”, de Tarragona Ràdio, per haver-se consolidat amb els anys en un espai de referència sobre la diversitat, la integració i les qüestions socials vinculades a col·lectius en risc d’exclusió o de capacitats diverses. També s’han atorgat dues Mencions de Qualitat: “Lideratges. La veu de la dona als negocis, d’Onda Cero Catalunya, i “La ràdio escolta els avis”, de La Xarxa.

El Premi al Millor Programa de Ràdio Local ha estat “Palau Notícies”, de Ràdio Palau, de Palau-Solità i Plegamans, un exemple de ràdio de proximitat i de periodisme en estat pur, per haver destapat amb eines periodístiques el cas crític de la Residència d’Avis Palau, que amb un alt índex de contagis i defuncions, havia imposat l’hermetisme informatiu. Dues Mencions de Qualitat han estat per a: “Especial 1 any de confinament” de Ràdio Igualada i “Informatiu Especial Covid”, de Vilassar Ràdio.

En l’àmbit audiovisual, el jurat ha decidit atorgar el GUARDÓ “1924” a CRIMS de TV3-Televisió de Catalunya per una proposta audiovisual excel·lent que, tot i mostrar la cara més fosca de l’ésser humà, presenta la narració dels fets d’una forma trepidant, detallant el procés de les investigacions, la seva complexitat i les dificultats per trobar la veritat. Així s’aconsegueix que la audiència tingui la sensació de participar en els enigmes que la investigació planteja i en la seva resolució.

En l’apartat de MENCIONS D’HONOR, el jurat –a proposta pròpia i del Consell Rector de Ràdio Associació de Catalunya- ha acordat atorgar les següents: 

  • Josep M. Pallardó Carretero per la seva trajectòria divulgativa en l’àmbit musical amb un estil propi i contundent que en el seu moment va obrir finestres a la música internacional especialment des de Radio Juventud i a RNE, i fins a l’actualitat. 
  • Conxita Casanovas Gou per la seva dilatada trajectòria com a periodista de cinema a Ràdio 4, en especial en el programa “Va de Cine”, que li permet traslladar l’emoció de les pantalles i dels festivals a l’oient amb un més que contrastat rigor informatiu.
  • Jaume Serra Saguer director SER-Catalunya com a exemple del sobreesforç directiu que també s’ha hagut de fer durant la pandèmia en situació d’afectació directa.
  • Versió RAC1, per l’especial “Versió Clínic” amb la campanya en favor de la recerca de la COVID-19 que va recollir més de 100.000 euros. 

El jurat, que aquest any ho ha tingut especialment complicat per la qualitat presentada, és presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit. La 21a edició dels Premis ha batut tots els rècords de participació amb la rebuda de 117 candidatures.

La gala de lliurament de premis se celebrarà a l’Auditori ONCE el proper 10 de juny, a partir de les 19.30 h, presentada pel periodista Jordi Basté amb aforament restringit al guanyadors a causa del COVID-19. Es podrà fer el seguiment de l’acte per la web https://radioassociacio.cat/ , pel Canal de Youtube https://www.youtube.com/channel/UCL5Ef9Gl680mrb_kywxt2SA , i per la plataforma RAC+1 i Catalunya Ràdio.