Extremar el rigor informatiu, evitar l’efecte propagandístic i eludir imatges de cruesa extrema entre les recomanacions sobre el tractament informatiu d’actes terroristes

El Col.legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual van presentar ahir unes recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes. El document vol ser una eina útil per als professionals i proposa indicacions a l’hora de presentar la informació tenint en compte els diversos actors de la notícia: els terroristes, les víctimes, l’audiència, els periodistes i les autoritats.

Les recomanacions sobre la informació d’accions terroristes intenta fixar la importància de la verificació de les fonts i la cura de la presentació de les notícies per evitar que aquestes tinguin com a efecte convertir-se en propaganda dels grups que hi ha darrere les accions. En relació a les víctimes es recomana abstenir-se de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer. Per tant, es podrien emetre imatges de cossos coberts, sempre que la cruesa de les imatges, segons el criteri dels periodistes, no ho impedeixi. En el cas de víctimes supervivents, només s’haurien de prendre imatges o declaracions quan les persones afectades ho autoritzin expressament. En la resta de casos, cal tractar les imatges per tal d’evitar-ne la identificació.

PODEU ACCEDIR AL TEXT DE LES RECOMANACIONS DES D’AQUÍ.