Eviteu dir …“un nou cas de violència de gènere”. Recomanacions sobre el tractament informatiu de les agressions

Fa uns dies, el Consejo Audiovisual de Andalucía presentava amb la  Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC)y la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE) una guia per al tractament informatiu de la violència de gènere. Tant aquest document com l’editat pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAA) ja fa alguns anys són eines que els periodistes poden revisar amb recomanacions per evitar males praxis.

Algunes de les recomanacions del document són tan senzilles com evitar frivolitzar o banalitzar la informació i evitar inèrcies que puguin provocar la insensibilització de l’audiència, especialment en titulars com … “un nou cas de violència de gènere” o “una víctima més”. També es destaca que les víctimes no moren, sinó que les maten i que són responsables del seu assassinat per no haver denunciat abans l’assassí o per haver reprès una relació. La guia reclama rigor periodístic i fugir dels testimonis de veïns o pròxims que no aporten informació.

En relació a les imatges que es mostren en aquestes informacions, la guia suggereix l’ús de plans generals i neutres, i evitar enfocar elements que no aportin res a la notícia i que puguin vulnerar el dret a la intimitat de les víctimes i els seus familiars.

GUIA DEL CONSELL AUDIOVISUAL DE CATALUNYA 

GUÍA DEL CONSELL AUDIOVISUAL DE ANDALUCÍA

 

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà.