DarkNet (internet profunda), una oportunitat contra la censura o un espai per al cibercrim?

L’actualitat recent del país té entre els seus protagonistes l´ús d’internet i les decisions que afecten la seva lliure disposició. Aquest passat 14 de setembre, la Unesco va celebrar a París una taula d’experts entorn els reptes tecnològics i ètics de la DarkNet o internet profunda. Alguns ho veuen com una oportunitat per a la llibertat d’expressió i d’altres com a element indispensable per al cibercrim.

La tecnologia en sí mai és bona o dolenta, sinó que la condiciona l’ús que d’ella se’n fa. La Darknet és una internet paral.lela a la qual no es pot accedir amb els motors de cerca habituals. En Estats repressius, hi ha qui utilitza la protecció d’aquesta tecnologia  per navegar i accedir a webs censurades i exercir el seu dret de llibertat d’expressió, així com per protegir periodistes i les seves fonts. Per contra, és també en aquest àmbit on es mouen criminals vinculats a la venda d’armes, drogues, pornografia o terrorisme.

La xerrada de la UNESCO a París va fer incidència bàsicament en aquest caràcter maligne i va explicar la feina de les policies en aquesta dimensió.

Teniu més informació aquí.