Els professionals de la informació han fet un comunicat davant les agressions sofertes aquests dies a Catalunya on recorden a la ciutadania que s’està vulnerat els drets perquè es deteriora la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa. La xifra de periodistes víctimes d’agressions és de 65, segons els darrers recomptes. Ràdio Associació de Catalunya s’ha afegit al comunicat de protesta.
El text del comunicat és el següent:
Davant l’allau d’agressions que els i les periodistes estem patint els darrers dies, volem advertir a la ciutadania que s’estan vulnerant els seus drets. La nostra insistent i reiterada crida a que s’aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d’una reivindicació corporativista, és un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa.
El periodisme té la funció social de fer arribar a la ciutadania la informació necessària per formar-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure. Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic.
La xifra de gairebé 65 periodistes –segons els darrers recomptes– víctimes d’agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d’aquestes accions, vinguin d’on vinguin, perquè suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics.
Per aquests motius, les entitats sotasignades:
1.– Reprovem especialment l’actuació dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional. La majoria dels i les informador/es agredits/des anaven perfectament identificats/des com a tals amb la corresponent armilla i/o el braçalet taronja. L’arbitrarietat de moltes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre.
2.– Reclamem tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri espanyol d’Interior que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Així mateix exigim que, des de les respectives administracions, s’impulsin les actuacions suficients per garantir que els i les professionals de la informació podran treballar al carrer sense traves i fer la seva feina sense témer per la seva seguretat. Les entitats sotasignades ens oferim per formar els cossos policials sobre les obligacions dels funcionaris públics de garantir el dret a la informació de la ciutadania per evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.
3.– Reprovem encara amb més èmfasi la detenció de què va ser objecte un company per part d’agents de la Policia Nacional, totalment inadmissible tant en les formes en què aquests agents van tractar el company com en el fons, és a dir, per haver-la realitzat.
4.– Demanem al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que respectin la nostra feina per poder garantir els seus drets democràtics a la informació. Els i les professionals no som més que la resta de la ciutadania i desitgem que totes les mobilitzacions siguin pacífiques i que ningú sigui objecte de cap acte violent. Però sabem també que, a vegades, això no ha estat possible i nosaltres estem allà justament per poder explicar-ho a l’opinió pública. Per això demanem que es protegeixi aquesta tasca per garantir un dels drets fonamentals en democràcia, com és el dret a la informació.
5.– Demanem als partits polítics, una vegada més, el respecte i reconeixement de la nostra feina.
6.– Entenem que pot haver-hi persones molestes per la línia informativa d’alguns mitjans de comunicació. Aquesta línia no la decideixen els professionals que són a peu de carrer cobrint la realitat. Recordem que per queixar-se de la informació que es rep, qualsevol persona es pot adreçar al Consell de la Informació de Catalunya i també al Consell de l’Audiovisual de Catalunya si creu que una informació vulnera el Codi deontològic de la professió periodística. Però la indignació que puguin sentir no la poden dirigir contra els treballadors dels mitjans que cobreixen els esdeveniments.