T’imagines una emissió de ràdio de cobertura mundial adreçada als catalans del món l’any 1933?

El mes d’agost de 1933, Ràdio Associació de Catalunya (RAC) tancava un acord amb l’emissora d’ona extra-curta EAQ Radiodifusión Ibero-Americana, amb seu a Madrid, que permetrà emetre el programa “Hora dedicada als catalans absents a la Pàtria”. Segons l’explicació de l’època, l’espai és una “iniciativa que permet fer sentir, en la vida d’aquells patriotes, la presència constant de Catalunya a través de la poesia, de la música i de les cròniques catalanes que els són adreçades”. El primer programa s’emetrà el 7 d’agost i es radiarà cada dilluns. L’èxit de l’espai serà espectacular.

L’estació EAQ és la més potent de l’Estat Espanyol; té 20 quilovats de potència i funciona en una longitud d’ona de 30,40 metres. RAC explicarà posteriorment als seus socis que es reben cartes des de Nova Zelanda, els Estats Units, o Sud-Àfrica explicant que s’escolten les emissions amb total claredat.

La il·lustració que s’adjunta és el mapa que RAC utilitza l’any 1933 per explicar l’abast d’aquestes transmissions al món.

 

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà.