Quina és la tendència en el consum digital de notícies? Augmenta l’ús de l’smartphone i la vídeo-notícia i disminueix la consulta des de l’ordinador de sobretaula

Una enquesta a més de  20.000 consumidors de notícies per internet dels Estats Units, Regne Unit, Irlanda, Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Dinamarca, Finlàndia, Brasil, Japó i Austràlia demostra que els usuaris incrementen de manera exponencial l’ús del mòbil com a eina de consulta informativa i el format de vídeo-notícia, enfront de l’ordinador habitual de sobretaula.

Aquestes són algunes de les dades que es destaquen al Digital News Report elaborat pel Reuters Institute for the Study of Journalism i presentat a la trobada mundial del GEN- Global Editors Network celebrada la setmana passada a Barcelona.

L’estudi deixa clar que l’ús de l’smartphone s’està generalitzant. El 69% dels ususaris l’utilitzen per a fer qualsevol consulta, enfront del 58% de l’any passat. Dos de cada tres d’aquests usuaris utilitzen aquest dispositiu per consultar notícies.

Per a la consulta de la premsa setmanal, el 83% fa ús de l’ordinador, el 66 % del smartphone i el 57 % de la tauleta. Les dades específiques de l’estat espanyol, indiquen un ús del 66% de l’ordinador, el 48% de l’smartphone i el 10 % de la tauleta.

Curiosament, el creixement d’aquests dispositius no ha anat en detriment dels altres mitjans de comunicació. Aquests usuaris interessats en les notícies consumeixen igualment notícies per televisió (77%), ràdio (42%), i premsa escrita (36%).

Lògicament, el creixement dels mitjans nascuts i pensats per a la xarxa és continuat. Però el 89% dels usuaris de notícies accedeix a través d’una emissora de televisió o la ràdio en línia.

La venda de diaris impresos continua a la baixa en la majoria dels estats, però sense un augment perceptible en la predisposició a pagar per les notícies. A Finlàndia, aquest pagament arriba al 14 %, el més alt dels consultats.

En relació a les xarxes socials, Facebook ha augmentat el seu control sobre la distribució de notícies en l’últim any. El 41% dels usuaris utilitza Facebook per llegir notícies cada setmana. Les generacions més joves estan recorrent a les xarxes més noves com WhatsApp, Snapchat o Tumblr. A l’Estat espanyol,  27% fa servir WhatsApp per consumir notícies davant l’1% als Estats Units; una xifra només superada per Brasil amb el 34%.

CONSULTA EL Digital News Report

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà.