Premis Ràdio Associació 2021
Jordi Basté converteix la gala dels 21ns Premis Ràdio Associació en un show radiofònic
La gala de lliurament dels 21ns Premis Ràdio Associació s’ha celebrat aquest dijous 10 de juny a l’Auditori de l’ONCE amb aforament restringit a causa del COVID i presentada per Jordi Basté, que l’ha convertir en un xou radiofònic amb la participació dels grans noms de la ràdio del país, sintonies històriques i la participació musical de la Nina i Dave Zulueta versionant cançons vinculades a la ràdio. A més dels guanyadors, també hi ha assistit el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.
Els 21ns Premis Ràdio Associació ha estat un homenatge a la gent de la ràdio que ha treballat durant la pandèmia en condicions molt complicades i que l’ha obligat a reinventar-se en la majoria d’ocasions. Jordi Basté hi ha afegit un fantàstic repàs de les millors sintonies i ha explicat alguns dels fets històrics radiofònics amb la participació virtual dels grans noms de la ràdio del país com són Carles Francino, Gemma Nierga, Josep Cuní, Andreu Buenafuente, Carles Cuní, Antoni Bassas, Quim Monzó, Mikimoto o Toni Soler.
Per ordre de lliurament de premis, la gala comença amb les Mencions d’Honor, lliurades per Carles Solà, president del jurat: (VÍDEO MENCIONS D’HONOR)
- Josep M. Pallardó Carretero per la seva trajectòria divulgativa en l’àmbit musical amb un estil propi i contundent que en el seu moment va obrir finestres a la música internacional especialment des de Radio Juventud i a RNE, i fins a l’actualitat.
- Conxita Casanovas Gou per la seva dilatada trajectòria com a periodista de cinema a Ràdio 4, en especial en el programa “Va de Cine”, que li permet traslladar l’emoció de les pantalles i dels festivals a l’oient amb un més que contrastat rigor informatiu.
- Jaume Serra Saguer director SER-Catalunya com a exemple del sobreesforç directiu que també s’ha hagut de fer durant la pandèmia en situació d’afectació directa.
- Versió RAC1, per l’especial “Versió Clínic” amb la campanya en favor de la recerca de la COVID 19 que va recollir més de 100.000 euros.
A continuació, Laura Vilagrà, consellera de presidència atorga el GUARDÓ “1924” a CRIMS de TV3-Televisió de Catalunya per una proposta audiovisual excel·lent que, tot i mostrar la cara més fosca de l’ésser humà, presenta la narració dels fets d’una forma trepidant, detallant el procés de les investigacions, la seva complexitat i les dificultats per trobar la veritat. Així s’aconsegueix que la audiència tingui la sensació de participar en els enigmes que la investigació planteja i en la seva resolució. (VÍDEO AMB EL LLIURAMENT DEL GUARDÓ 1924)
A continuació, Oriol Duran, secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació lliura el reconeixement a l’Excel·lència als periodistes Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero pel treball d’investigació conegut com a “Barçagate” del programa “Què t’hi jugues!” SER-Catalunya emès el 17 de febrer de 2020. (VÍDEO AMB EL LLIURAMENT A L’EXCEL·LÈNCIA)
Finalment, Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori atorga el Premi al Millor Professional a Jofre Llombart, sotsdirector de RAC1 en representació de Marc Giró que està confinat a causa de la COVID. Marc Giró i Costa ha guanyat el premi per haver retornat a la primera línia de la ràdio amb una exhibició de personalitat que trenca escaletes i amb un estil poc ortodox però que atrapa l’oient amb la creació d’un univers de col·laboradors de molta qualitat als quals fa quadrar com un mosaic perfecte. (VÍDEO DE LLIURAMENT DEL PREMI AL MILLOR PROFESSIONAL)
El vicepresident Puigneró tanca l’acte fent un repàs a les complicades condicions en què s’ha treballat durant la pandèmia amb un record especial pels tècnics i informàtics i destacant que l’era digital ha estat una oportunitat que la ràdio s’ha sabut aprofitar. (VÍDEO AMB LA INTERVENCIÓ DEL VICEPRESIDENT COM A CLOENDA)
En definitiva, l’acte ha estat un show de ràdio de repàs emocional per les sintonies del passat amb una projecció de futur amb els reptes que la ràdio i la llengua tenen en l’actualitat. S’ha pogut veure per streaming per la web de Ràdio Associació, el seu Canal de Youtube, les webs de Catalunya Ràdio i RAC1, i la plataforma RAC+1 en una conjunció insòlita. L’audiència ha pogut participar per Twitter amb l’etiqueta #PremisRadioAssociacio2021