Jordi Basté converteix la gala dels 21ns Premis Ràdio Associació en un show radiofònic

La gala de lliurament dels 21ns Premis Ràdio Associació s’ha celebrat aquest dijous 10 de juny a l’Auditori de l’ONCE amb aforament restringit a causa del COVID i presentada per Jordi Basté, que l’ha convertir en un xou radiofònic amb la participació dels grans noms de la ràdio del país, sintonies històriques i la participació musical de la Nina i Dave Zulueta versionant cançons vinculades a la ràdio.  A més dels guanyadors, també hi ha assistit el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

PODEU TORNAR A VEURE LA GALA DELS 21ns PREMIS RÀDIO ASSOCIACIÓ

21ns Premis Radio-68Els 21ns Premis Ràdio Associació ha estat un homenatge a la gent de la ràdio que ha treballat durant la pandèmia en condicions molt complicades i que l’ha obligat a reinventar-se en la majoria d’ocasions. Jordi Basté hi ha afegit un fantàstic repàs de les millors sintonies i ha explicat alguns dels fets històrics radiofònics amb la participació virtual dels grans noms de la ràdio del país com són Carles Francino, Gemma Nierga, Josep Cuní, Andreu Buenafuente, Carles Cuní, Antoni Bassas, Quim Monzó, Mikimoto o Toni Soler.

21ns Premis Radio-40L’acte ha començat amb el discurs de benvinguda del president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, amb la lectura d’una salutació de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Margarit, ha repassat els reptes de la ràdio, en especial la local, i ha fet referències històriques a l’evolució de la ràdio a Catalunya.

Per ordre de lliurament de premis, la gala comença amb les Mencions d’Honor, lliurades per Carles Solà, president del jurat: 

  • Josep M. Pallardó Carretero per la seva trajectòria divulgativa en l’àmbit musical amb un estil propi i contundent que en el seu moment va obrir finestres a la música internacional especialment des de Radio Juventud i a RNE, i fins a l’actualitat. 
  • Conxita Casanovas Gou per la seva dilatada trajectòria com a periodista de cinema a Ràdio 4, en especial en el programa “Va de Cine”, que li permet traslladar l’emoció de les pantalles i dels festivals a l’oient amb un més que contrastat rigor informatiu.
  • Jaume Serra Saguer director SER-Catalunya com a exemple del sobreesforç directiu que també s’ha hagut de fer durant la pandèmia en situació d’afectació directa. 21ns Premis Radio-117
  • Versió RAC1, per l’especial “Versió Clínic” amb la campanya en favor de la recerca de la COVID 19 que va recollir més de 100.000 euros. 

21ns Premis Radio-140En aquest punt, ha fet aparició una de les sorpreses de la nit. La Nina fa una fantàstica versió de “La Ràdio” , de Dyango que crea un ambient màgic en aquest show radiofònic.

21ns Premis Radio-156A continuació, Laura Vilagrà, consellera de presidència atorga el GUARDÓ “1924” a CRIMS de TV3-Televisió de Catalunya per una proposta audiovisual excel·lent que, tot i mostrar la cara més fosca de l’ésser humà, presenta la narració dels fets d’una forma trepidant, detallant el procés de les investigacions, la seva complexitat i les dificultats per trobar la veritat. Així s’aconsegueix que la audiència tingui la sensació de participar en els enigmes que la investigació planteja i en la seva resolució.

21ns Premis Radio-201Joan M. Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya lliura el Premi al Millor Programa de Ràdio Local a “Palau Notícies”, de Ràdio Palau, de Palau-Solità i Plegamans, un exemple de ràdio de proximitat i de periodisme en estat pur, per haver destapat amb eines periodístiques el cas crític de la Residència d’Avis Palau, que amb un alt índex de contagis i defuncions, havia imposat l’hermetisme informatiu. També, les dues Mencions de Qualitat han estat per a: “Especial 1 any de confinament” de Ràdio Igualada; i per “Informatiu Especial Covid”, de Vilassar Ràdio.

21ns Premis Radio-236Miquel Miralles,  president de l’Associació Catalana de Ràdio (ACR), dóna els guardons de l’apartat a la Inclusió. El premi ha estat per “Tothom”, de Tarragona Ràdio, presentat per Miquel González per haver-se consolidat amb els anys en un espai de referència sobre la diversitat, la integració i les qüestions socials vinculades a col·lectius en risc d’exclusió o amb capacitats diverses. També atorga dues Mencions de Qualitat: “Lideratges. La veu de la dona als negocis, d’Onda Cero Catalunya i “La ràdio escolta els avis”, de La Xarxa.

21ns Premis Radio-274En la categoria d’Innovació Joan Manuel Tresserras, membre del jurat, atorga el premi a “#ElMur, Els llocs de la memòria”, de la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Ràdio, un projecte transmèdia contra l’oblit a la Comunitat Valenciana que recupera la memòria democràtica d’aquells herois, víctimes,i indrets que van desaparèixer de la història escrita durant la part més negra del segle XX. També les Mencions de Qualitat a: “Equip de Guàrdia. Especial Covid, d’IB3 Ràdio, i a  “Catalunya any 0. Escoltar el virus”, un podcast de la revista digital La Mira.

21ns Premis Radio-326En la categoria de Millor Programa de Ràdio Roger Loppacher, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, atorga el premi a “El Búnquer”, de Catalunya Ràdio, un programa multimèdia que valent-se de l’humor, la ironia i el sarcasme reflexiona sobre fets diversos, tot aprofitant la clandestinitat del local on es realitza i les ments irreductibles d’en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell. També atorga dues Mencions de Qualitat: una al programa “Obert per vacances” d’EMUN FM Ràdio,Cugat Mèdia, Mataró Ràdio, Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Ciutat de Tarragona, Ràdio L’Escala i La Xarxa, ; i l’altra a “La ruta d’Orfeu”, d’IB3 Ràdio.

21ns Premis Radio-352

21ns Premis Radio-341I arriba una altra de les sorpreses musicals. Dave Zulueta interpreta amb emoció una versió de  la cançò “Tu diràs” d’Els Pets.

A continuació, Oriol Duran, secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació lliura el reconeixement a l’Excel·lència als periodistes Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero pel treball d’investigació conegut com a “Barçagate” del programa “Què t’hi jugues!” SER-Catalunya emès el 17 de febrer de 2020.

21ns Premis Radio-374Finalment, Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori atorga el Premi al Millor Professional a Jofre Llombart, sotsdirector de RAC1 en representació de Marc Giró que està confinat a causa de la COVID. Marc Giró i Costa ha guanyat el premi per haver retornat a la primera línia de la ràdio amb una exhibició de personalitat que trenca escaletes i amb un estil poc ortodox però que atrapa l’oient amb la creació d’un univers de col·laboradors de molta qualitat als quals fa quadrar com un mosaic perfecte.

El vicepresident Puigneró tanca l’acte fent un repàs a les complicades condicions en què s’ha treballat durant la pandèmia amb un record especial pels tècnics i informàtics i destacant que l’era digital ha estat una oportunitat que la ràdio s’ha sabut aprofitar.

En definitiva, l’acte ha estat un show de ràdio de repàs emocional per les sintonies del passat amb una projecció de futur amb els reptes que la ràdio i la llengua tenen en l’actualitat. S’ha pogut veure per streaming per la web de Ràdio Associació, el seu canal de Youtube, les webs de Catalunya Ràdio i RAC1, i la plataforma RAC+1 en una conjunció insòlita. L’audiència ha pogut participar per Twitter amb l’etiqueta #PremisRadioAssociacio2021

21ns Premis Radio-25 21ns Premis Radio-414 21ns Premis Radio-416 21ns Premis Radio-424 21ns Premis Radio-428 21ns Premis Radio-431