La digitalització, un dels reptes dels arxius audiovisuals en l’actualitat

El passat mes de setembre es va celebrar a Brussel·les una trobada amb responsables d’arxius amb l’objectiu de debatre sobre la preservació del patrimoni cultural. En una de les ponències es van concretar els cincs desafiaments dels arxius audiovisuals en l’era de la digitalització.

Brecht Declercq, un dels ponents de la trobada a Brussel·les sobre arxius i secretari general de la Federació Internacional d’Arxius de Televisió (FIAT / IFTA), anomena cinc desafiaments dels arxius audiovisuals en l’era digital.

El primer, és la mateixa digitalització. Calen grans recursos per poder digitalitzar alguns dels arxius de les principals televisions, amb grans i extenses col·leccions que requereixen processos industrials. Aquest és un procés lent i que necessita importants recursos econòmics. Cal invertir més en la digitalització del patrimoni audiovisual.

El segon, la metadata. La digitalització ha d’anar acompanyada de les metadates ja que no serveix de res tenir uns arxius amb els quals no es poden fer cerques específiques.

El tercer, la presència en línia. Això dóna valor als arxius, però es troben amb un escull important: els drets d’autor. Cal tenir-ho present.

El quart, la preservació digital. Cal tenir en compte les importants  infraestructures d’emmagatzematge d’arxius audiovisuals que requereixen importants equipaments.

I el darrer repte de l’arxiu audiovisual és la legitimació. Els arxius de radiodifusors públics tenen material que ha de ser considerat com un escut crucial per protegir la democràcia.

+MÉS INFORMACIÓ