Evitar la referència ètnica, una de les recomanacions periodístiques per lluitar contra els estereotips de la comunitat gitana

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i un seguit de col.lectius, entre els quals n’hi ha de la comunitat gitana, han editat unes recomanacions per fomentar un tractament informatiu just dels gitanos. El document preveu indicacions per als periodistes, les empreses de comunicació i les autoritats. Aquestes recomanacions s’emmarquen en la campanya “No prejuicios”, impulsada per la Federación Nacional de Asociaciones de Mujeres Gitanas Kamira. 

Evitar la referència ètnica, incorporar la perspectiva de gènere i fomentar l’aparició de les notícies en positiu de la comunitat gitana són algunes de les recomanacions que s’inclouen en un seguit de propostes dirigides a periodistes, empreses i administracions que podeu consultar aquí.

El document incorpora un interessant vocabulari que proposar la manera més adequada d’anomenar determinades persones o situacions. Així, es proposta que es parli de “grup familiar” i no de “clan”, “d’home/dona de respecte” i no de “patriarca”, de “no gitano” i no de “paio”.