Aquest dijous 4 de maig s’ha celebrat a l’Auditori de l’ONCE la Gala dels 17ns Premis Ràdio Associació amb un protagonisme especial per part del nen invident Pere Ribes que amb l’equip d’esports de Ràdio Olot ha guanyat el Premi a la Integració d’aquesta edició. Tant ell com l’equip de Ràdio Banyoles, amb una Menció de Qualitat, han manifestat que “la gent veu les discapacitats, però no les capacitats” en una clara referència a la possibilitat d’inclusió de moltes persones amb alguna minusvalia. Núria Ventura ha recollit el premi al millor professional, en un homenatge global a la seva tasca i a la figura del productor. A la cloenda de l’acte, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha manifestat que la ràdio és el nervi comunicatiu de Catalunya.
Un any més, el món de la ràdio s’ha trobat a la Gala dels 17ns Premis Ràdio Associació. La festa s’ha iniciat amb un parlament de benvinguda a càrrec de Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya, que ha recordat la tasca històrica de l’entitat i ha recalcat que aquesta és la festa de l’espai català de comunicació. (VÍDEO).
Cronològicament, la gala –que ha presentat perfectamente Oriol Cruz acompanyat dels seus personatges (VÍDEO)– ha començant amb el lliurament de les Mencions d’Honor a càrrec de Carles Solà, president del Jurat. Així, Miquel Miralles, vicepresident de l’ACR, ha recollit la menció als 25 anys de l’Associació Catalana de Ràdio (ACR), per la seva tasca de promoció i interlocució de la radiodifusió comercial a Catalunya. Joan Albert Argerich i Jané, l’ha recollit per la seva trajectòria professional que passa per ser la primera veu de Ràdio4, que ara celebra els 40 anys de funcionament. Jordi Hurtado -que no ha estat present a la gala per motius professionals- per la seva trajectòria i professionalitat, tant a la ràdio com a televisió o el doblatge. Tota una referència en la presentació de concursos de caire cultural. I finalment, Elisenda Roca i Palet l’ha rebut per haver sabut combinar els diferents gèneres de la comunicació a la ràdio, televisió, teatre, literatura i producció audiovisual. (VÍDEO).
El Guardó 1924 ha estat lliurat per Antoni Molons, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, a Televisió de Catalunya-TV3 per la seva programació especial en prime time amb motiu de la campanya d’acollida de refugiats “Casa nostra, casa vostra”. (VÍDEO).
En l’apartat de ràdio local, Assumpció Maresma, membre del jurat, ha lliurat el Premi al millor programa de ràdio local a Les Transmissions del Club Patinatge Artístic Olot, de Ràdio Olot, per superar d’una manera brillant la dificultat de transmetre per ràdio un esport complicat de visualitzar i acostar perfectament l’emoció de la competició a l’oient. Han rebut Menció de Qualitat La República Santboiana, de Ràdio Sant Boi i Badalona Matí, de Ràdio Ciutat de Badalona. (VÍDEO).
Imma Tubella, membre del jurat, ha donat els premis en l’apartat d’Innovació. Recordem que el Premi a la Innovació ha estat per a Els viatges de Carlos Carlos, d’UPV Ràdio, l’emissora de la Universitat Politècnica de València, per presentar en format transmèdia (podcast, ràdio, xarxes socials) un bon viatge cultural a través de la música, la literatura o la fotografia. Les Mencions de Qualitat ha estat lliurades per a Territori Clandestí, de Ràdio4, i PopAp, de Catalunya Ràdio. (VÍDEO).
Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, ha lliurat els premis d’un dels nous apartats de l’edició d’enguany, el de la integració. El Premi a la Integració ha estat per Les transmissions de futbol de la Unió Esportiva Olot, de Ràdio Olot, per superar prejudicis i apostar per incorporar a la transmissió l’anàlisi acurada i lúcida de Pere Ribas, invident. En Pere, d’11 anys, ha fet un discurs especialment emotiu i ha fet referència a unes paraules comentades per l’equip de 7 de Ràdio, de Ràdio Banyoles, que ha rebut una Menció de Qualitat, en recordar que la gent només veu les discapacitats, però no les capacitats. El compromís ciutadà, de Ràdio Estel, ha recollit l’altra Menció de Qualitat. (VÍDEO).
Joan Manuel Tresserras, membre del jurat, va lliurar el Premi al millor programa de ràdio a Islàndia, de RAC1, per apostar per un nou format que utilitzant un to intimista, facilita l’empatia amb l’oient i l’acompanya tant en els fets transcendents com també en els banals, de cada dia. Han rebut Menció de Qualitat La Gran Vida, d’IB3 Ràdio i El club de la mitjanit, de Catalunya Ràdio. (VÍDEO).
Miquel Gamisans, secretari de comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, ha lliurat els guardons de l’altra nova categoria de la present edició: la Excel·lència. El Premi a l’Excel·lència s’ha donat Als darrers 9 minuts en la transmissió –la Remuntada- del partit de futbol FC Barcelona- París SG de Joan M. Pou, a RAC1, per aconseguir enganxar els oients en una narració progressiva que va transformar una de les darreres fites futbolístiques en tota una filosofia de vida. Ràdio i emoció en estat pur. Han rebut les Mencions de Qualitat Govorit Radio Svoboda, de Ràdio Capital de l’Empordà de Pals, i l’Especial 50 anys Cap nen sense joguina, de Ràdio Barcelona-SER Catalunya. (VÍDEO).
Un dels principals premis de la nit és el de Millor Professional que enguany ha volgut homenatjar la figura de la producció en la figura de Núria Ventura (VÍDEO). La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha lliurat aquest guardó i ha fet la cloenda tot agraint a Ràdio Associació la feina, la trajectòria i la contribució a consolidar l’Espai Català de Comunicació, el seu esforç i compromís amb la llengua i amb la professió. Munté ha recordar que la ràdio en català està vivint un moment dolç i que juga un paper important en l’impuls i la defensa de la llengua, to sent el nervi comunicatiu de Catalunya. (VÍDEO).
L’acte ha finalitzat amb la foto de família de tots els guardonats.
Podeu veure totes les intervencions al Canal de Ràdio Associació a YouTube.