L’acumulació de dades i d’informacions que han arribat a les redaccions durant aquest confinament ha estat desbordant. Alguns experts en investigació per internet assenyalen ara tècniques, trucs de sintaxi i eines efectives per investigar el passat digital del COVID-19.
Un cop ha passat el pic de la pandèmia pel COVID-19, hi ha una tendència a buscar a les hemeroteques les prediccions que es feien fa uns mesos sobre el virus. Algunes fonts diuen que ja s’havia avisat, però no sempre és així. Per saber si algunes comunicacions han estat manipulades, existeixen algunes eines que poden comprovar la data original o de modificació d’aquests articles a la xarxa, com poden Wayback Machine , Google Street View , Research Clinic…
En aquest article del Global Investigative Journalism Network (GIJN) s’explica molt bé aquesta situació, a més de trobar-se un seguit de consells per encarar els motors de recerca a internet i a les xarxes socials, com per exemple l’ús de cometes per la paraula específica que es busca o paraules pont per aconseguir resultats més específics.