Els 16ns Premis Ràdio Associació reivindiquen la ràdio del cap de setmana i el seu protagonisme per acostar l’actualitat local i internacional

rodEl jurat dels Premis Ràdio Associació ha volgut destacar enguany els diversos formats que la ràdio utilitza per presentar i apropar l’actualitat als oients, com és el cas d’Espècies Protegides de Ser-Catalunya, a més de fer una especial valoració de les potents apostes pel cap de setmana de RAC1 i Catalunya Ràdio. Els premis també han volgut  emfatitzar el paper dels col·laboradors de qualitat de la ràdio, personalitzats en l’escriptor Quim Monzó, així com manifestar l’augment de la qualitat de la ràdio local, amb l’informatiu especial de Ràdio Igualada, i reconèixer el valor d’algun dels moments radiofònics més importants de l’any, com l’entrevista del periodista d’Onda Cero, Carlos Alsina, al president Mariano Rajoy. 

ACTA DEL JURAT DELS 16ns PREMIS RÀDIO ASSOCIACIÓ

Els 16ns Premis Ràdio Associació destaquen la qualitat de la ràdio en tots els seus àmbits. Un exemple és la decisió d’atorgar el Premi al millor professional a Quim Monzó que, com a col·laborador necessari, forma part de la història de la ràdio d’aquest país, ja sigui des d’emissores públiques o privades, des de la seva versió de locutor, ”opinador”, guionista o defensor de l’oient. Pel jurat, al marge de la seva trajectòria principal d’escriptor, Quim Monzó és un exemple destacat de tots aquells professionals que fan una aportació indispensable per aconseguir la ràdio de qualitat.

En la categoria del Premi a la Innovació, els guanyadors han estat ex aequo l’espai Quatre Gats  del Suplement de Catalunya Ràdio, i el programa especial del Via Lliure al camp dels refugiats de Presevo (Sèrbia), de RAC1, per haver recuperat el cap de setmana per a la ràdio amb nous llenguatges i formats que fan que l’oient s’impliqui molt més en la informació presentada. En aquesta categoria han rebut Menció de Qualitat els programes Fun With English, de Ràdio Pineda, i Jazzland, de Das Insel Radio, de Palma.

El Premi al millor programa de ràdio ha estat per a Espècies Protegides, de SER-Catalunya per acostar l’actualitat cultural del país a l’oient d’una manera divertida, tot creant un hàbitat particular, festiu i pintoresc. Ha rebut una Menció de Qualitat el programa No venim amb Manual, d’IB3, de Balears.

El Premi al millor programa de ràdio local ha estat per l’especial informatiu sobre l’episodi de núvol tòxic, de Ràdio Igualada, d’Igualada, per executar perfectament les funcions d’alerta i informació d’una emissora local davant un fet puntual com és la situació d’emergència provocada per un accident d’una empresa del municipi. En aquesta categoria, el jurat ha atorgat dues Mencions de Qualitat: una per L’Estenedor de Boca Ràdio de Barcelona, i l’altra per Enfilats, de Ràdio Sabadell.

El Guardó 1924 ha estat per a Fina Brunet i Clopès, per la seva trajectòria audiovisual, especialment a Televisió de Catalunya-TV3, i als inicis de Cadena 13 i Catalunya Ràdio, que s’ha basat en una actitud de professionalitat constant i que la manté a primera línia de l‘actualitat amb el mateix compromís que el primer dia.

Per últim, el jurat -a proposta pròpia i del Consell Rector de Ràdio Associació de Catalunya- ha acordat atorgar les següents MENCIONS D’HONOR:

  • 25 anys de Ràdio Televisió Andorra, per una trajectòria imprescindible de servei públic que contribueix a la construcció i reforçament del marc comunicatiu català.
  • Dia de la Ràdio a Lleida, per haver aconseguit la complicitat entre emissores públiques i privades, nacionals i locals, a l’hora de reivindicar la ràdio com a mitjà viu, proper i actual. La Diada es va celebrar el passat 12 de febrer i van participar les emissores: Ua1, Emun FM, Alpicat Ràdio, Ràdio Balaguer, Cadena Ser, Ràdio Nacional, Onda Cero, Cadena Cope, Catalunya Ràdio i els alumnes de la Universitat de Lleida.
  • Carlos Alsina Álvarez, periodista d’Onda Cero, per haver aconseguit amb l’entrevista al president Mariano Rajoy un dels moments radiofònics més potents de l’any amb l’interès d’aclarir dubtes als oients en referència a la situació de Catalunya i els seus ciutadans.

Cal anotar que enguany s’ha aconseguit un rècord de participació, ja que s’ha arribat a la xifra més alta de candidatures presentades, amb un total de 76. El jurat és presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit.

La gala de lliurament de premis se celebrarà el proper dijous 28 d’abril, a partir de les 19.30 h, a l’Auditori de l’ONCE. L’acte serà presentat per Quim Masferrer i per primera vegada transmès en directe per streaming a través de la web de www.radioassociacio.cat .

Adreça específica de l’streaming: http://radioassociacio.aistechnology.es/

A la imatge, Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya, i Margarida Moles, secretària del jurat, durant la roda de premsa.