Premis Ràdio Associació 2020
La gala dels 20ns Premis Ràdio Associació homenatja la ràdio en temps de pandèmia
A causa de la situació provocada pel COVID19, la celebració dels 20 anys de premis i dels 90 anys d’EAJ15-Ràdio Associació s’ha hagut de celebrar aquest 8 d’octubre al Foyer del Liceu amb públic restringit, però amb participació rècord a la transmissió per internet.
Els 20ns Premis Ràdio Associació se celebren en una edició especial marcada per la pandèmia, la celebració dels 20 anys dels guardons i els 90 anys de la posada en funcionament d’EAJ15-Ràdio Associació. La gala s’ha fet al Liceu amb presentació dels Òscars (Andreu i Dalmau) i l’assistència de la presidenta Carme Forcadell, el president del Parlament Roger Torrent, i el vicepresident en funcions de la presidència del govern Pere Aragònès, entre d’altres autoritats.
L’acte comença amb un vídeo històric dels inicis de la ràdio fins a la guerra civil. Un cop visionat, el president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, recorda aquests 90 anys de Ràdio Associació EAJ15, un referent de la ràdio en català que va crear el lèxic radiofònic en aquesta llengua, com per exemple amb els partits de futbol o cròniques en moments tràgics com la Guerra Civil. Per Margarit, la 20ena edició dels Premis representa la continuïtat d’aquesta manera de fer en un any que quedarà per a la història i en què de tots els mitjans, la ràdio ha estat la que més esforç i sobreesforç ha fet per a la cobertura i informació del COVID, amb reorganització de les redaccions i utilització de la tecnologia. (VÍDEO DE BENVINGUDA)
El president continua recordant que la ràdio d’aquest país té un passat molt potent i que cal que en el futur també ho sigui. En aquest sentit, demana estar a l’aguait del debat de l’avantprojecte de Llei Audiovisual perquè no es desnaturalitzi la ràdio pública local i perquè la ràdio privada deixi de ser l’ase dels cops. Margarit acaba dient que Ràdio Associació va néixer amb la República i en la seva història, sempre ha enaltit els valors de Llibertat, igualtat i fraternitat o solidaritat, com evidencien les diferents categories dels Premis.
- Al programa “Dies de Ràdio”, dirigit i presentat pel periodista Santi Carreras, que va començar com una proposta d’estiu i ara, a través de la web de Catalunya Ràdio ens recupera els millor moments de la història de la ràdio nacional de Catalunya.
- Al programa “Hawaii 19.05”, dirigit i presentat per Jordi Beltran, que s’ha consolidat com a programa d’estiu de la graella de RAC1 amb una proposta d’entreteniment informativa i musical eclèctica.
- Als 25 anys del programa “El Balcó”, de SER-Catalunya -ara conduït per Carla Turró- que presenta la informació de l’actualitat amb la utilització de tots els gèneres radiofònics i esdevenint tot un referent.
- A Manolo Oliveros Martí, per la seva trajectòria com a periodista esportiu de COPE-Catalunya, -conegut per les narracions dels partits del Futbol Club Barcelona- que ha passat per diverses emissores tot mantenint el rigor i la professionalitat en un àmbit especialment passional.
A continuació, Pere Aragonès, vicepresident del Govern en substitució de la presidència de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda lliura atorga el GUARDÓ “1924” a LA MARATÓ DE TV3 que ha fet coincidir diversos èxits a més del de la recaptació de fons, com és el Disc de la Marató, l’entretinguda i didàctica proposta audiovisual per TV3 i Catalunya Ràdio, i la col·laboració enguany amb les televisions locals (Xarxa Audiovisual Local) que han contribuït a la descentralització del projecte amb escenaris a Barcelona, Tàrrega, Reus i Olot. (VÍDEO GUARDÓ 1924)
Finalment, Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, dóna ex-aequo el Premi al Millor Professional als periodistes Anna Punsí de SER-Catalunya, Maria Núria Revetlle de Catalunya Ràdio, i Benet Iñigo de RAC1, per haver fet un sobreesforç de síntesi i de comprensió cap els oients en l’àmbit de la informació de tribunals, especialment en un any en què la sentència del Procés ha marcat bona part de l’actualitat durant molts mesos. Ells tres representen els informadors de tribunals que han hagut de formar-se, consultar, contrastar i explicar temàtiques complicades per a gran part dels oients. (VÍDEO DEL PREMI AL MILLOR PROFESSIONAL).
El president Torrent, va recordar en la seva clausura els orígens de la ràdio i la complicitat entre la societat civil i el govern dels anys trenta en projectes estratègics de comunicació i de país, com va ser la proposta per part del fundador de Ràdio Barcelona i Ràdio Associació, Eduard Rifà de fer una televisió, i que el president Macià va acollir amb entusiasme. Torrent va demanar recuperar aquesta complicitat per tenir objectius de país. (VÍDEO DE LA CLAUSURA).
El jurat és presidit per Carles Solà, i format per Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit. Enguany, la 20a edició dels Premis coincideix amb els 90 anys de la posada en funcionament de Ràdio Associació, l’emissora que als anys 30 va posar en funcionament l’Associació Nacional de Radiodifusió (ANR). Recordem que l’ANR també havia posat en funcionament 5 anys abans Ràdio Barcelona. La convocatòria dels 20ns Premis Ràdio Associació ha arribat a les 102 candidatures presentades provinents dels territoris de parla catalana.
La gala de lliurament de premis s’ha celebrat al Foyer del Liceu presentada pels Òscars (Andreu, Dalmau) amb aforament restringit a causa del COVID-19. Per aquest motiu, s’ha obert la participació a tothom per streaming i en directe mitjançant Twitter amb l’etiqueta #PremisRàdioAssociació2020
Els assistents han rebut una còpia del Butlletí núm 15 de l’Associació Nacional de Radiodifusió”, publicat el 27 de desembre de 1930. A la part final del butlletí, s’incorpora un resum de fotografies de les anteriors edicions dels premis amb alguns dels protagonistes més destacats. També s’ha obsequiat els assistents amb una mascareta amb el logo d’aquesta edició dels premis.
L’acte ha finalitzat amb la foto de família de tots els guardonats.
Podeu veure totes les intervencions al Canal de Ràdio Associació a YouTube.