La gala dels 25ns Premis Ràdio Associació ha permès conèixer els guanyadors de la part de concurs de la convocatòria que quedaven per desvetllar: “Rondalles de Catalunya” de La Xarxa, com a Millor Programa de Ràdio Local; “Col·lectius en Xarxa”, de Premià Mèdia, Premi a la Inclusió; “Follow Garriga”, de Catalunya Ràdio, Premi a la Innovació; i “Téntol”, d’IB3 Ràdio, Millor Programa de Ràdio. Durant la gala també s’han lliurat els reconeixements a la resta de guanyadors que ja es coneixien: el Premi al Millor Professional per Ricard Ustrell i el Premi a l’Excel·lència per “El Barça juga a RAC1”-25 anys. El documental “Dones de Ràdio”, l’Arxiu Sonor de la Ràdio, el projecte “Dones a les Ones”, el radiofonista Ricky Romero, i la referència informativa de proximitat sobre la Dana d’Àpunt, Alzira Ràdio i Aldaia Ràdio són la resta de guardonats. La gala ha comptata amb la presència de Marc Melillas, Director General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
El Foyer del Liceu ha acollit aquest passat 15 de maig la Gala de les noces d’or dels Premis Ràdio Associació dirigida per Marta Romagosa i Toni Clapés, amb la intervenció musical de Daniel Anglés i Sergi Cuenca. Una de les novetats d’enguany és que hi havia una part dels guanyadors que s’anunciaven durant la gala, cosa que afegia emoció al desenvolupament de la mateixa.
Cronològicament, la gala ha començat amb un vídeo resum amb imatges dels 25 anys dels premis que ha donat pas a l’entrada dels presentadors, Marta Romagosa i Toni Clapés, que acompanyat d’un vídeo amb imatges han recordat la importància de la ràdio en circumstàncies com l’apagada general del passat 28 d’abril.


Tot seguit, ha intervingut la presidenta de Ràdio Associació de Catalunya, Neus Bonet, que ha incidit en aquest aspecte de la ràdio com a servei i ha destacat la feina de la cooperativa per arribar a la 25a edició a més de fer una valoració especial de dos dels guanyadors: Joan M. Pou i els 25 anys d’”El Barça juga a RAC1” i Ricard Ustrell.
La mateixa Neus Bonet ha estat l’encarregada de lliurar els guardons a les Mencions d’Honor:
- Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona que presenta un espectacular patrimoni sonor amb més de 12.000 registres d’emissores catalanes i espanyoles dels darrers 100 anys amb la recopilació d’àudios de programes parlats, publicitat, indicatius i sintonies d’emissores.
- Dones a les ones, un projecteque mostra la indiscutible contribució de la veu femenina en la història dels 100 anys de ràdio a Catalunya tot recollint, entre altres accions, un banc de veus amb centenars de registres d’informació, currículums i àudios de locutores, actrius, editores i periodistes que han treballat a la ràdio.
- Àpunt Media, Alzira Ràdio i Aldaia Ràdio, com a exemple de l’essencial paper de la ràdio de proximitat en situacions d’emergència com va ser el pas de la Dana pel País Valencià l’octubre passat. En alguns casos, com a Aldaia, l’emergència va afectar directament l’emissora que ha hagut de fer un important esforç de reconstrucció.
- Ricky Romero, radiofonista, per la seva trajectòria iniciada als anys 70 que ha desenvolupat en diversos àmbits com el musical, l’humorístic o l’esportiu. Especialment popular pel tàndem format amb Pere Bernal en programes com “A mi manera” o “El Ricky i el Bernal”. Actualment és director de continguts a Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió
Blanca Deu, vicepresidenta de Ràdio Associació, ha atorgat el “GUARDÓ 1924” al documental “DONES DE RÀDIO” que -emmarcat en la celebració del centenari de la ràdio a Catalunya- dona veu a les dones que van estar i estan davant i darrere dels micròfons i que han tingut una contribució fonamental a la història de la radiodifusió. El documental és una coproducció de La Xarxa, 3Cat i RTVE Catalunya.
En aquest sentit cal recordar que durant el 2024 Ràdio Associació de Catalunya ha produït dos documentals històrics: “La Ràdio Silenciada” i “Muntem una ràdio?” (fruit del propi treball de recerca) que evidentment han quedat al marge de qualsevol valoració en aquests premis; així com el podcast “Tu calla”, basat en les memòries de Josefina Rifà, filla d’un dels pioners de la radiodifusió, Eduard Rifà.





En aquests moments, s’ha fet la primera intervenció musical a càrrec de Daniel Anglès (veu) i Sergi Cuenca (piano) amb una proposta que ha seleccionat les millors cançons dels darrers 25 anys.
Un dels membres del nou jurat dels premis, en Sergi Mas, ha estat qui ha lliurat el PREMI A L’EXCEL·LÈNCIA a “El BARÇA JUGA A RAC1”, que des de la primera temporada identifica l’estil que ha consolidat l’emissora líder a Catalunya, RAC1, ara que fa 25 anys; un estil directe, de llenguatge planer, amb participació coral de professionals i col·laboradors, que l’han portat a trenar fortes complicitats amb l’audiència. L’ha recollit Roger Saperas amb un vídeo d’agraïment de Joan M. Pou, que no ha pogut estar a la gala per la coincidència amb la transmissió del partit RCD Espanyol- FC Barcelona



I arribat a aquest punt, s’han començat a desvetllar les incògnites de la nit. Entre els apartats de concurs, s’ha començar a desvetllar els guanyadors entre els finalistes. L’Esteve Giralt, membre del jurat, ha estat l’encarregat de lliurar el premi al MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO LOCAL que ha estat per Rondalles de Catalunya, de La Xarxa,una excel·lent proposta de recuperació de les rondalles d’Albert Jané participada per 70 emissores locals que permet recórrer els diferents accents de la llengua i reivindica la tradició de la ficció radiofònica. Els altres dos finalistes eren Memòria i Dones, de Ràdio Granollers, i Puiggraciós amb el fons a l’esquerra, un pòdcast de Ràdio Silenci.



Joan M. Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha lliurat el PREMI A LA INCLUSIÓ a l’espai Col·lectius en Xarxa, de Premià Mèdia, de Premià de Mar, que des de fa 9 anys convida a la reflexió de l’actualitat i les seves diverses temàtiques des de la perspectiva LGTBIQ+ d’una manera desenfadada però rigorosa, alimentant l’esperit crític. Els altres dos finalistes eren La Vaca Flaca, de Ràdio Banyoles, i Velles, un pòdcast d’ÀPunt Mèdia
En l’apartat a la Innovació, el lliurament del guardó ha anat a càrrec d’Albert Murillo, vocal del Consel Rector de Ràdio Associació. El PREMI D’INNOVACIÓ ha estat per Follow Garriga, de Catalunya Ràdio, que presenta diversos reportatges des de la mirada personal del corresponsal als Estats Units, Francesc Garriga, amb un tractament informatiu proper i un llenguatge entenedor que completa una acurada presentació tècnica. Els altres finalistes eren Comprimits Efervescents, un pòdcast d’Àpunt Mèdia, i el pòdcast No pengis.
Montse Bonet, membre del jurat, ha lliurat el PREMI AL MILLOR PROGRAMA DE RÀDIO a Téntol, d’IB3 Ràdio, un magazín cultural de divulgació lingüística que amb les eines d’un programa d’entreteniment mostra passió per divulgar i jugar amb la llengua i per presentar especialment als joves el patrimoni lingüístic de les Balears. Els altres dos finalistes eren De Nit, de Ràdio 4, i Territori Sonor, d’Àpunt Media.
En aquest punt de la gala, els presentadors han volgut tenir un record pel periodista Òscar Moré, de Ràdio Barcelona, desaparegut fa uns mesos. I desprès de tantes emocions, arriba una altra aturada musical amb Daniel Anglès i Sergi Cuenca.



El darrer lliurament de la nit ha estat el PREMI AL MILLOR PROFESSIONAL a RICARD USTRELL i GARRIDO, periodista, per una relativament curta però intensa trajectòria iniciada a Ràdio Sabadell i Matadepera Ràdio i seguida a Catalunya Ràdio presentant, entre d’altres, “El Suplement” del cap de setmana. Actualment dirigeix ”El Matí de Catalunya Ràdio”, amb una positiva recuperació de l’audiència per a la ràdio pública. L’encarregat del lliurament ha estat Marc Melillas, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Marc Melillas ha tancat la gala tot recordant la bona situació de la ràdio en català i la qualitat de totes les propostes.



La fotografia de grup amb tots els guanyadors ha tancat la trobada de les Noces de Plata. Cal recordar que la convocatòria d’enguany dels Premis Ràdio Associació ha tingut una participació rècord amb 126 propostes. Una de les variants més importants de la present convocatòria és la composició del jurat, que s’ha renovat totalment amb professionals de l’àmbit de la comunicació. Així, el jurat està format per Esteve Giralt, Rosa Badia, Montse Bonet, Sergi Mas, Santi Carreras i Neus Bonet, que en té la presidència.


















