La gala dels 16ns Premis Ràdio Associació va evidenciar una vegada més la bona salut de la ràdio en català. Professionals i amateurs van recollir els guardons per la feina ben feta durant el darrer any en una festa conduïda per Quim Masferrer, que es va declarar un fan indiscutible de la ràdio. Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, va encoratjar els presents a fer ús de la ràdio com a vehicle de denúncia social amb l’objectiu d’aconseguir un país més just.
La trobada va començar amb el parlament del president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, que va recordar que els premis prenen com a referència l’espai català de comunicació, amb participacions de Catalunya, les Illes Balears, País Valencià i Andorra. Margarit també va voler destacar l’augment de qualitat de la ràdio local i va tenir un especial record per a Ramon Barnils i Jordi Vendrell, en referir-se a un dels premiats, Quim Monzó. I en aquest sentit va reivindicar l’ús de l’humor per a explicar la realitat. Per últim, Margarit va destacar les apostes de futur per als caps de setmana, cosa que augura una bona perspectiva per a la ràdio.
La gala va començar amb el lliurament de les Mencions d’Honor per part de Carles Solà, president del jurat:
- 25 anys de Ràdio Televisió Andorra, per una trajectòria imprescindible de servei públic que contribueix a la construcció i reforçament del marc comunicatiu català. Va recollir el premi el director general Xavi Mujal i l’equip directiu de RTV Andorra
- Dia de la Ràdio a Lleida, per haver aconseguit la complicitat entre emissores públiques i privades, nacionals i locals, a l’hora de reivindicar la ràdio com a mitjà viu, proper i actual. La Diada es va celebrar el passat 12 de febrer i van participar les emissores: Ua1, Emun FM, Alpicat Ràdio, Ràdio Balaguer, Cadena Ser, Ràdio Nacional, Onda Cero, Cadena Cope, Catalunya Ràdio i els alumnes de la Universitat de Lleida. Va recollir el premi Rafael Gimena i Jesús Riverola
- Carlos Alsina Álvarez, periodista d’Onda Cero, per haver aconseguit amb l’entrevista al president Mariano Rajoy un dels moments radiofònics més potents de l’any amb l’interès d’aclarir dubtes als oients en referència a la situació de Catalunya i els seus ciutadans. Va recollir el guardó Francesc Robert, director d’Onda Cero Catalunya.
Fina Brunet va recollir de la mà de Jordi del Rio, Director General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, el Guardó 1924 per la seva trajectòria audiovisual, especialment a Televisió de Catalunya-TV3, i als inicis de Cadena 13 i Catalunya Ràdio, que s’ha basat en una actitud de professionalitat constant i que la manté a primera línia de l‘actualitat amb el mateix compromís que el primer dia.
En l’apartat d’innovació, els guanyadors són ex aequo l’espai Quatre Gats del Suplement de Catalunya Ràdio, i el programa especial del Via Lliure al camp dels refugiats de Presevo (Sèrbia), de RAC1, per haver recuperat el cap de setmana per a la ràdio amb nous llenguatges i formats que fan que l’oient s’impliqui molt més en la informació presentada. Els equips capitanejats per Ricard Ustrell de Catalunya Ràdio i Xavi Bundó de RAC1 van recollir els premis, lliurats per Martí Gamisans, Secretari de Comunicació del Govern. Les dues Menció de Qualitat van ser recollides per Anna Maria Mateo i l’equip de Fun With English, de Ràdio Pineda, i per Ferran Pereira, de Jazzland, de Das Insel Radio, de Palma.
Assumpció Maresma, membre del jurat, va ser l’encarregada d’atorgar el premi al millor programa de ràdio local per l’especial informatiu sobre l’episodi de núvol tòxic, de Ràdio Igualada, d’Igualada, per executar perfectament les funcions d’alerta i informació d’una emissora local davant un fet puntual com és la situació d’emergència provocada per un accident d’una empresa del municipi. Va recollir el premi l’equip d’informatius de l’emissora, amb Montse Sanou al capdavant. Les Mencions de Qualitat van ser per L’Estenedor de Boca Ràdio, que va ser recollit per Núria Selga, Ana Polo, Jordi Arbat i Estel·la Marcos; i per Enfilats, de Ràdio Sabadell, recollida per Franc Lluís Giró i l’equip del programa.
El Premi al millor programa de ràdio –atorgat per Joan Manuel Tresserras, membre del jurat- el va recollir Oscar Moré i l’equip d’ Espècies Protegides, de SER-Catalunya per acostar l’actualitat cultural del país a l’oient d’una manera divertida, tot creant un hàbitat particular, festiu i pintoresc. La Menció de Qualitat d’aquest apartat per a No venim amb Manual, d’IB3, de Balears, va ser recollida per la directora i presentadora del programa, Regina Cortés.
Per últim, el Premi al millor professional va ser recollit de mans de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, per Quim Monzó que, com a col·laborador necessari, forma part de la història de la ràdio d’aquest país, ja sigui des d’emissores públiques o privades, des de la seva versió de locutor, ”opinador”, guionista o defensor de l’oient. Pel jurat, al marge de la seva trajectòria principal d’escriptor, Quim Monzó és un exemple destacat de tots aquells professionals que fan una aportació indispensable per aconseguir la ràdio de qualitat. Monzó va dir que no se sentia un professional, però va reconèixer que ja feia 33 anys que col·laborava amb la ràdio i va recordar la seva estrena radiofònica amb 5 anys.
La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va fer la cloenda de l’acte en què va destacar alguns fets històrics de Ràdio Associació de Catalunya -sempre al costat dels protagonistes de la història del país-, i va encoratjar la ràdio a continuar sent una eina de denúncia social, a la qual puguin accedir els ciutadans per explicar les injustícies i amb la finalitat d’aconseguir un país millor.
La gala de lliurament de premis es va celebrar ahir a l’Auditori de l’ONCE i per primera vegada va ser emesa per streaming.