Saps que existeix l’àudio en 3D? I si, a més, és interactiu com proposa una empresa catalana?

La tecnologia d’àudio en 3D és una possibilitat que imita la percepció de profunditat, a diferents distàncies, que tenim amb les imatges en 3D. És el so anomenat binaural que una empresa catalana ha treballat per convertir-lo en interactiu –que reacciona al moviment del cap- i que es va presentar a la passada edició del Sònar + D.

L’àudio també evoluciona. Primer va ser el mono, desprès l’estèreo i l’envolvent. Ara, el pas següent és l’àudio en 3D, que permet escoltar l’àudio com si fos la realitat, procedent des de diversos punts. A cada orella se li envia un so perquè el cervell pugui generar la sensació tridimensional, un efecte com si l’oient estigués al mateix lloc on es produeix el so.

A Catalunya, anant més enllà d’aquest efecte, investigadors del centre Eurecat han desenvolupat una tecnologia d’àudio 3D immersiu i interactiu, denominada Sfëar que fa que aquest so 3D reaccioni al moviment del cap. La nova tecnologia Sfëar es va presentar al passat Sónar +D.

Durant el Mobile World Congress d’aquest mes de febrer, la mateixa empresa ja va presentar una nova tecnologia per resoldre els problemes de l’àudio distribuït per mòbil, al qual li falta qualitat, naturalitat i immersivitat. Aquesta proposta es basava en un so binaural que permet produir i distribuir música i continguts d’àudio 3D immersiu en els dispositius mòbils.

+MÉS INFORMACIÓ